نکات حقوقی پس از صدور جواز ساختمان در تهران - تحریریه آس دیزاین

نکات حقوقی پس از صدور جواز ساختمان در تهران
5 (7)

نکات حقوقی پس از صدور جواز ساختمان در تهران

اگر برای صدور جواز ساختمان در تهران اقدام می‌کنید، با مسیر معین و کاملاً قانون‌مندی روبه‌رو هستید که در آن قرار است تا از بازدید اولیه تا جواز تهیه نقشه و در نهایت مدارک حقوقی و برگه جواز را سپری کنید. قاعدتاً می‌توانیم کل مراحل صدور پروانه ساختمان را در چند بند ساده خلاصه کنیم. با این‌ وجود بسیاری از پروژه‌ها در طی شدن همین مسیر معین با چالش‌های جدی مواجه می‌شوند. این به‌ دلیل آن است که خیلی‌ها کمترین اطلاعی از جزئیات حقوقی مراحل صدور جواز ساختمان و اقدامات پس از آن ندارند. در این مقاله از آس دیزاین به برخی از نکات حقوقی صدور جواز ساختمان در تهران اشاره خواهیم کرد و از برخی چالش‌های جدی در مراحل پس از صدور این جواز صحبت می کنیم.

ممکن است این مطلب نیز مورد پسند شما باشد: در 8 قدم برای صدور جواز ساختمان تهران اقدام کنید

تا چه اندازه از اعتبار موقعیت کروکی اطلاع دارید؟

بسیاری از مشکلات پس از صدور جواز ساختمان، عدم تطابق نقشه کروکی جواز با مکان مورد نظر ساختمان‌سازی است. اگر قصد ساختمان‌سازی دارید، لازم است بدانید که صدور پروانه ساختمان با توجه به نقشه دقیق براساس کروکی موقعیت جغرافیایی ملک صادر و فقط برای اجرا در همان موقعیت اعتبار دارد.

با ‌این ‌ترتیب هر نوع تخطی از محدوده تعیین ‌شده در کروکی جواز ساختمان تخلف محسوب شده و پروانه از درجه اعتبار ساقط می‌شود. به ‌همین سادگی ممکن است که حتی بزرگترین پروژه‌ها با چالش عدم پروانه ساخت مواجه شوند و پس ‌از مراحل اجرایی در مشکلات حقوقی بزرگی گیر کنند.

به این مطلب نیز مراجعه فرمایید: مراحل اصلی طراحی ویلا از ایده تا اجرا در استودیو آس دیزاین

نکات حقوقی پس از صدور جواز ساختمان در تهران - تحریریه آس دیزاین
نکات حقوقی پس از صدور جواز ساختمان در تهران – تحریریه آس دیزاین

 اعتبار قضایی جواز ساختمان تا کجاست؟

صرفاً با اخذ جواز ساختمان نمی‌توانید مشکلات حقوقی ملک از قبیل دعواهای ملکی و یا تخلیه ملک و… را انجام بدهید. صدور مجوز ساختمان فقط از جانب شهرداری صادر و تنها در همان محدوده وظایف شهرداری سندیت دارد. لذا نمی‌توانید از این مجوز برای برطرف کردن دعواهای حقوقی ملک در دیگر نهادها و یا سازمان‌ها اقدام کنید.

این نکته به ظاهر ساده است؛ اما در عمل زمینه‌ساز مشکلات جدی است. بسیاری بدون اطلاع از جایگاه و اعتبار قضایی جواز ساختمان برای آغاز ساخت پروژه اقدام می‌کنند و این عدم آگاهی برای آنها گران تمام می‌شود.

شاید این مطلب را نیز بپسندید: اصول طراحی ویلای مدرن در جهت ایجاد محیطی زیبا و آرامش بخش

از اهمیت مندرجات قید شده در پروانه، چه اندازه می دانید؟

عدم تطابق جزئیات فنی در اجرا با مندرجات در پروانه ساختمان از دیگر مشکلات حقوقی صدور جواز ساختمان است. سازنده موظف است تا تمام ‌و کمال ساختمان را مطابق با محدوده تعیین ‌شده پروانه احداث کند. قاعدتاً هر نوع تعارض منجر به مشکلات حقوقی هنگام صدور پایان کار خواهد شد. در این ‌صورت معیار قانون‌گذار مندرجات در پروانه ساختمان است.

همراه داشتن پروانه از نکات حقوقی جواز ساختمان است. توصیه می شود که همواره پروانه ساختمان و یا لااقل فتوکپی آن در محل پروژه حاضر باشد تا در صورت بازدید کارشناس تطابق اجرا با جزئیات نقشه صورت بگیرد.

از حریم کابل فشار قوی برق چیزی میدانید؟

از نکات حقوقی پروانه ساختمان رعایت حریم کابل برق قوی در سطح فضاهای شهری است. این محدوده حداقل ۴۰ متر است و از قبل هنگام صدور جواز ساختمان با جزئیات بررسی خواهد شد. هر نوع تخطی از این محدوده و ساخت و ساز در حریم کابل برق فشار قوی غیرقانونی است و در صورت اثبات، پروانه ساختمان از درجه اعتبار ساقط می‌شود. به هر دلیل و در صورت اضطرار برای ساخت در حریم کابل برق فشار قوی، ارائه اجازه نامه از جانب شرکت برق منطقه الزامی است.

اعتبار حقوقی پروانه ساختمان شامل چه کسانی می‌شود؟

هر کسی نمی‌تواند سند پروانه ساختمان را در دست گرفته و نسبت ‌به مراحل ساخت و یا جزئیات حقوقی و فنی ملک ادعایی داشته باشد. تنها مالک و ناظر هستند که می‌توانند از اعتبار حقوقی پروانه ساختمان استفاده کنند. از طرفی هر دو این افراد موظف هستند که در محل شهرداری حاضر و نسخه‌های رونوشت پروانه ساختمان را امضا کنند. در ضمن لازم است تا هر کدام از این افراد یک نسخه معتبر (کپی نباشد) از پروانه ساختمان را دریافت کنند.

ممکن است این مطلب نیز مورد پسند شما باشد: سیاست حریم خصوصی آس دیزاین

از مهلت اعتبار پروانه ساختمان چیزی میدانید؟

مهلت اعتبار از جمله نکات حقوقی صدور جواز ساختمان است که گویا برخی از پیمانکاران یا از آن بی‌اطلاع هستند و یا آن را شوخی قلمداد می‌کنند. اما ماجرا کاملاً جدی است و مالک موظف است تا در مهلت تعیین‌ شده مراحل عملیات ساختمان را تکمیل کند. همچنین اگر به هر دلیلی در پایان این مهلت مراحل ساخت سازه کامل نمی‌شود، برای تمدید پروانه و یا صدور جواز ساختمان جدید اقدام نماید. در پایان مهلت تعیین‌ شده پروانه فاقد درجه اعتبار است و قاعدتاً در چنین شرایطی هر نوع ساخت‌وساز غیرقانونی است. لذا با پیدا شدن مشکلات صرفاً نمی‌توانید از پروانه ساختمان منقضی شده به عنوان سند فعالیت خود استفاده کنید.

مهلت اعتبار پروانه - تحریریه آس دیزاین
مهلت اعتبار پروانه – تحریریه آس دیزاین

از وظایف مهندس ناظر اطلاع دارید؟

در تمام مراحل اجرای ساختمان‌سازی یک فرد عملیاتی با رویکرد حقوقی از جانب شهرداری با عنوان مهندس ناظر معرفی می‌شود که مسئولیت آن نظارت بر اجرای اصولی تمامی مراحل ساختمان سازی است. البته به فراخور نوع فعالیت از بخش‌های عمرانی و یا تأسیساتی و حتی برق ساختمان با طیف متفاوتی از تخصص مهندس ناظر روبرو هستیم؛ اما در کل حضور این شخص و تأیید نهایی آن برای اجرای تمامی مراحل ساخت بنا الزامی است.

این مهندس ناظر توسط شهرداری و در پایان تأیید نقشه و آغاز مراحل اجرایی معرفی می‌شود. حضور مهندس ناظر از نکات حقوقی جواز ساختمان است. اگر در هر مرحله از اجرای ساختمان به هر دلیلی ادامه همکاری با مهندس ناظر معرفی ‌شده امکان‌پذیر نیست، مالک موظف است تا سریعاً مراتب معرفی مهندس ناظر جدید را کتباً به شهرداری اعلام نماید. بارها پیش ‌آمده که مالکان عدم همکاری مهندس ناظر را گزارش نمی‌کنند و یا در صورت گزارش کردن تا معرفی مهندس جدید همچنان به فعالیت ساختمان‌سازی ادامه می‌دهند. این در حالی است که هر نوع فعالیت ساختمانی بدون حضور مهندس ناظر غیرقانونی است و منجر به ابطال پروانه ساختمان خواهد شد.

به این مطلب نیز مراجعه فرمایید: ارتباط با آس دیزاین

از جزئیات حقوقی برگه عدم خلاف اطلاع دارید؟

جواز ساختمان تنها یک سند اجرایی است که توسط شهرداری‌ها برای آغاز به‌ کار ساخت‌وساز صادر شده و مالک موظف است تا هر نوع بنای ساختمانی را دقیقاً مطابق با مفاد این مجوز انجام دهد. البته برای جلوگیری از هر نوع تخلف نیز سازوکار قانونی پیش ‌بینی ‌شده است که همان مهندس ناظر است. برای بهره‌برداری از ساختمان نیز لازم است تا سند پایان کار را دریافت کنید که صدور آن منوط به اخذ برگه عدم خلافی است. این برگه عدم خلافی نیز توسط شهرداری و با توجه به گزارش عملیات تهیه ‌شده توسط مهندس ناظر تنظیم می‌شود.

به ‌این ‌ترتیب شخص مهندس ناظر، نماینده تمام ‌و کمال شهرداری است که گزارش تنظیم شده توسط او در مراحل جواز برگه عدم خلافی اعتبار قانونی دارد. اگر برای شما اخذ پایان کار مهم است، هر نوع همکاری با مهندس ناظر برای اجرای دقیق آیین‌نامه‌های مهندسی ساختمان را جدی بگیرید.

نظارت بر اجرای ساختمان از چه موقع آغاز می‌شود؟

عدم هماهنگی به‌ موقع با مهندس ناظر از جمله مشکلات حقوقی صدور جواز ساختمان است. بسیاری از مالکان به ‌اشتباه فکر می‌کنند که نظارت از مرحله گودبرداری آغاز می‌شود. این در حالی است که باید خیلی قبل‌تر از آن در آغاز مراحل تخریب ساختمان قدیمی با مهندس ناظر هماهنگ باشید. طبق مفاد قانونی، مالک نسبت ‌به تخریب بنای قدیمی برای احداث ساختمان جدید مسئول است و باید هر نوع حادثه و یا خسارت به ساختمان‌های مجاور را پاسخگو باشد. این در حالی است که با حضور مهندس ناظر و اجرای ضوابط، بخش بزرگی از این حفره‌های حقوقی اتفاق نمی‌افتند.

نظارت بر اجرای ساختمان - تحریریه آس دیزاین
نظارت بر اجرای ساختمان – تحریریه آس دیزاین

از اهمیت مجوز مهندس ناظر برای شروع ساختمان‌سازی میدانید؟

آیا فکر می‌کنید صرفاً به‌ محض صدور مجوز ساختمان می‌توانید کلنگ به دست برای ساخت‌وساز اقدام کنید؟ اما لزوماً این‌طور نیست. زیرا برای آغاز عملیات اجرایی و ساخت پروژه به اجازه مهندس ناظر نیاز دارید. همین اجازه گرفتن و چگونگی اجرای آن از نکات حقوقی صدور جواز ساختمان است. لازم است بدانید که باید مراتب آغاز عملیات را کتباً به اطلاع مهندس ناظر رسانده و تأییدیه او را کتباً دریافت نمایید تا بعدها حین اجرای پروژه با مشکلات دیگری روبه‌رو نشوید.

توصیه هایی برای اطلاع از نکات حقوقی جواز ساختمان

وقتی برای مراحل صدور جواز ساختمان اقدام کرده اید، حالا در مسیری با چالش های حقوقی و اجرایی زیادی هستید که باید هوشمندانه تمامی این موضوعات را جدی بگیرید. نکات حقوقی جواز ساختمان بحث مفصلی است که به چگونگی مراحل اجرایی ساختمان می پردازد. وقتی در مراحل اجرایی ساخت بنا هستید لازم است تا به تمامی مفاد قانونی شهرداری ها توجه کنید.

این یک چالش مهندسی شده میان عملیات اجرایی و مباحث حقوقی است که برای موفقیت در آن به اطلاعات کافی در مباحث حقوقی ساختمان نیاز دارید. این مقاله از آس دیزاین تنها بیان کلی از برخی نکات کلیدی در چگونگی طی شدن مراحل پس از صدور جواز ساختمان بود. قطعا لازم است تا برای اطلاعات بیشتر به مطالعه دقیق تر موضوعات حقوقی بپردازید.

جالب بود، ستاره میدم.
5 ستاره از تعداد 7 امتیاز

دیدگاه خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

20 درصد هدیه بهاری آس دیزاین

دوست من این هدیه شامل کلیه خدمات آس دیزاین می شود. اگر کد هدیه دریافت نکردید با ارسال عدد 1 به شماره 50004001010818 کد برای شما ارسال خواهد.